Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Διαχείριση Κεφαλαίου

Η στρατηγική μου - Flat StakeΈνα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι η Διαχείριση Κεφαλαίου.  Τις περισσότερες φορές οι παίχτες ψάχνουν μόνο για τις μεγαλύτερες αποδόσεις, χωρίς να γνωρίζουν τι ποσό πρέπει να στοιχηματίσουν. Η τακτική Flat Stake,  έρχεται να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα.Ο παίχτης πρέπει να καθορίσει ένα αρχικό ποσό στοιχήματος, το οποίο θα παραμένει συνεχώς σταθερό ή θα είναι ανάλογο με το αρχικό κεφάλαιο. 

Κοινώς αποδεκτό ποσοστό του στοιχήματος σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο είναι μέχρι 2%-2,5% για κεφάλαια από 1000€ και πάνω. Για μικρότερες κάβες μπορεί να ακολουθηθεί μία πιο επιθετική τακτική, ποντάροντας μέχρι το 5% του κεφαλαίου, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν το ρίσκο που παίρνουμε. Με την τακτική αυτή καταφέρνουμε να διατηρήσουμε μεγάλο μέρος της κάβας μας, ακόμα και αν βρεθούμε σε αρνητικό σερί 10-15 αγώνων(αναφέρομαι σε όσους ποντάρουν το 2% της κάβας), κάτι που είναι πολύ πιθανό για όσους παίζουν 1000 στοιχήματα το χρόνο.


Τι κερδίζει λοιπόν κάποιος που ακολουθεί αυτή την τακτική; 


Έστω ότι ένας παίχτης επενδύει για μία σεζόν 1000 units σε 1000 στοιχήματα ποντάροντας το 2% της κάβας ανά στοίχημα, δηλαδή 20 units. Όλα τα στοιχήματα έχουν απόδοση 1,91 και το ποσοστό επιτυχίας του είναι 56% . Με αυτά τα δεδομένα το κέρδος θα είναι (560*18,2)-(440*20)=1392 units. Ουσιαστικά ο παίχτης θα υπερδιπλασιάσει το κεφάλαιο του έχοντας ένα ποσοστό επιτυχίας που είναι εφικτό. Το παν είναι να βρίσκεται κανείς πάνω από το 52,36% και είναι βέβαιο ότι στο τέλος της χρονιάς το ταμείο θα είναι θετικό.

Όσοι παίχτες ενδιαφέρονται να αυξήσουν το ποντάρισμα τους μέσα στη χρονιά, μπορούν να εφαρμόσουν ένα σύστημα “επιπέδων”, Ποντάρουμε το 2% της κάβας μας , μέχρις ότου αυξηθεί κατά 25% δηλαδή μόλις φτάσει στα 1250 units. Στη συνέχεια υπολογίζουμε ξάνα το 2%  και ποντάρουμε το ίδιο ποσό μέχρι η κάβα να αυξηθεί κατά 25% δηλαδή 1562 units οπότε και υπολογίζουμε ξανά το 2% κοκ.

Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε σε αυτή την τακτική, είναι ότι αν αποφασίσουμε να ανεβάσουμε το ποντάρισμά μας, δεν πρέπει να το μειώσουμε στη συνέχεια καθώς χαλάμε το breakeven point. Αν δηλαδή χάσουμε 10 στοιχήματα από 20units  το καθένα, και στη συνέχεια μειώσουμε το ποντάρισμά μας σε 18 units, χρειαζόμαστε πλέον 12,2 κερδισμένα στοιχήματα για να πάρουμε τα χρήματα που χάσαμε πίσω, αντί για 11 που θα θέλαμε αν κρατούσαμε το ποντάρισμα σταθερό.

Κατά τη γνώμη μου το flat stake  αποτελεί την καλύτερη τακτική για τον παίχτη, είτε επαγγελματία είτε αρχάριο. Βασικές προϋποθέσεις είναι 1) η πειθαρχία στο ποντάρισμα και 2) αυστηρή επιλογή των αγώνων που θα επιλέξουμε να ποντάρουμε. Βέβαια στην πράξη κατι τέτοιο είναι  δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά όσοι ακολουθούν την τακτική αυτή καταφέρνουν να αυξάνουν την κάβα τους ποντάροντας σε λίγους αγώνες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό το κεφαλαιο τους.